Saturday, January 12, 2013

Ζεστή, θρεπτική σούπα μπρόκολλου για δείπνο!


Χειμώνιασε ήδη και η λαϊκή έχει γεμίσει με φρεσκοκομμένα ολοπράσινα μπρόκολλα! Τι πιο ωραίο λοιπόν από μια ζεστή μυρωδάτη σούπα από μπρόκολλα για δείπνο;

Τα μπρόκολλα, ως σταυράνθη φυτά, είναι απαραίτητο να τα καταναλώνουμε αρκετές φορές τη βδομάδα. (όσο πιο πολλές -  τόσο το καλύτερο!) Τα σταυράνθη φυτά είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες αφού είναι πλούσια σε δυο σημαντικά φυτοθρεπτικά: τις ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά. Όσοι επίσης αναζητάτε μια πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, τότε ένα γενναιόδωρο πιάτο σούπα από μπρόκολλο, είναι ότι πρέπει!


Ένας όμως, από τους πλέον σημαντικούς λόγους για τους οποίους επιδιώκω να γεμίζω το μενού μου με μπρόκολλο, είναι το πόσο πλούσια είναι αυτή η τροφή σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τις θερμίδες που μας παρέχει.

Βάσει της θεωρίας του γιατρού Dr. Joel Fuhrman1, ιδανικές τροφές είναι αυτές που έχουν χαμηλό δείκτη θρεπτικής πυκνότητας.
Ως δείκτη θρεπτικής πυκνότητας εννοούμε το ποιλίκο:
Θρεπτικά συστατικά/Θερμίδες

Εάν μια τροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά χωρίς παράλληλα να μας φορτώνει  με περιττές θερμίδες, τότε πρόκειται για μια ιδανική τροφή! Σε αντίθεση, τροφές όπως το λευκό επεξεργασμένο ψωμί, τα επεξεργασμένα λάδια και τα γλυκά πλούσια σε συνθετικά γλυκαντικά και βουτύρους, είναι τροφές με άδειες θερμίδες, δηλαδή ενώ μας γεμίζουν με θερμίδες, δεν κάνουν το ίδιο με μικροθρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά). Στην κατηγορία των τροφών με υψηλό δείκτη θρεπτικής πυκνότητας, μπορούμε να κατατάξουμε και το μπρόκολλο. Για να κατανοήσουμε την σημαντικότητα τροφών υψηλής θρεπτικής πυκνότητας δεν έχουμε  να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά μόνο να συγκρίνουμε την θρεπτική πυκνότητα πόσοτητας  μπρόκολλου 100 θερμίδων με την ανάλογη ποσότητα sirloin steak 100 θερμίδων:


Μπρόκολλο
Sirloin Steak
ΠρωτεΪνη
(είστε ακόμα πεπεισμένοι πως το κρέας σας παρέχει με περισσότερη πρωτεϊνη από ότι τα λαχανικά;;;)
11.2 gm
5.4 gm
Ασβέστιο
322 mg
2.4 mg
Σίδηρο
(και ακόμη κάποιοι επιμένουν πως χρειαζόμαστε το κρέας ως μια πλούσια πηγή σε σίδηρο;;)
3.5 mg
.7 mg
Μαγνήσιο
74.5 mg
5 mg
Φυτικές Ίνες
4.7 g
0
Φυτοθρεπτικά
Πολύ Ψηλό
0
Αντιοξειδωτικά
Πολύ Ψηλό
0
Φολικό Οξύ
257 mcg
3 mcg
B2
.71 mg
.04 mg
Νιασίνη
2.8 mg
1.1 mg
Βιταμίνη C
350 mg
0
Βιταμίνη A
7750 IU
24 IU
Βιταμίνη E
26 IU
0
Χοληστερίνη
0
5.5 mg



























(*Καταρχίν να διευκρινίσουμε, πως για να λάβετε 100 θερμίδες από το μπρόκολλο πρέπει να φάτε σχεδόν 3 ποτήρια από το πλούσιο αυτό θρεπτικά λαχανικό, ενώ για να λάβετε τις αντίστοιχες θερμίδες από το sirloin steak, ένα κομματάκι των 24 gr, είναι αρκετό…Από αυτό λοιπόν και μόνο, αντιλαμβανόμαστε πώς τροφές με υψηλή θρεπτική πυκνότητα, όχι μόνο μας γεμίσουν με τα απαραίτητα φυτοθρεπτικά και βιταμίνες, μας γεμίσουν ταυτόχρονα και σε ποσότητα αφού είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες!)

Η επιλογή λοιπόν να φάτε ένα γευσάτο, ολοπράσινο πιάτο ζεστής σούπας μπρόκολλου θα σας γεμίσει εκτός από ενέργεια, αλλά και με Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, φολικό οξύ, ασβέστιο και φυτικές ίνες.  Ενώ το ασβέστιο συνεισφέρει στην φυσική ρύθμιση των αρρυθμιών και την ψηλής αρτηριακής πίεσης,2 οι Βιταμίνες Α και C έχουν επανελλημένα  αποδεικτεί ως σημαντικά αντιοξειδωτικά  στον οργανισμό μας, τα οποία αποτρέπουν και θεραπεύουν από καρδιοπάθειες  μέχρι και καρκίνους στις σωστές δοσολογίες και συνδιασμούς (συνέργειες).3

Πίσω λοιπόν στην σούπα μας και για 4 πιάτα σούπα θα χρειαστείτε:
Συστατικά:
*    4 με 5 μπουκέττα μπρόκολλου
*    Κάμποσο ψιλοκομμένο πράσο
*    2 με 3 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
*    5 με 6 σκελίδες σκόρδου σε μικρά κομματάκια
*    Λίγο ελαιόλαδο
*    Αλατοπίπερο
*    Σκόνη τσίλι
*    Πιπέρι cayenne

Διαδικασία:
Στο σκεύος όπου θα βράσετε την σούπα σας περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι βράσει καλά προσθέτετε τα μπρόκολλα, πράσα και κρεμμυδάκια και ανακατεύετε. Προσθέτε τα μπαχαρικά σας τώρα ώστε να πιάσουν καλά τα μπρόκολλα. Αφήνετε τον σκόρδο τελευταίο και τον προσθέτετε και αυτόν, ανακατεύωντας συνεχώς. Όταν μαλακώσουν τα μπρόκολλα και καραμελλώσουν τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, προσθέτετε αρκετό ζεστό νερό ώστε να καλύψετε τα μπρόκολλα. Καλύψτε το σκεύος και αφήστε τα λαχανικά βράσουν καλά μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται (περίπου 30 με 40 λεπτά).
Στο τέλος μεταφέρετε το περιεχώμενο σε ένα food-processor και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια πυχτή κρέμα βελουτέ!

Ωραία ιδεά είναι να σερβίρετε με μια χοντρή φέττα καβουρδισμένου ψωμιού με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ρίγανη!


Βιβλιογραφία:
1. Eat to Live – Dr. Joel Fuhrman
3. Νίκη Κατά του Καρκίνου – Dr. Rath Health Foundation

No comments:

Post a Comment